Internarea bolnavilor psihici încadraţi în baza art.110 C.P
Pentru bolnavii psihici încadraţi în baza art. 110 C.P. și pentru cei care se dispune internarea medicală provizorie, internarea se face în baza unei sentințe penale judecătorești.
Acte necesare :
- act de identitate
- sentinţă penală de încadrare în prevederile art. 110 C.P
- incheiere internare medicală provizorie
- raport de expertiză medico-legală psihiatrică
Internarea bolnavilor psihici nevoluntari
Pentru bolnavii psihici nevoluntari internarea se face conform Legii nr. 487/2002 republicată sau conform art 247 C.P.P.
Conform Legii 487/2002 , solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se realizează de către :
- medicul de familie, sau medicul specialist psihiatru care are în
îngrijire acea persoană ;
- familia persoanei ;
- reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale;
- reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
- instanța de judecată civilă, ori de câte ori apreciază că starea sănătății mintale a unei persoane aflate în cursul judecății ar putea necesita internare nevoluntară.
- Motivele solicitării internarii nevoluntare se certifică sub semnătură de către aceste persoane cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstanţelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntară, a datelor de identitate ale persoanei în cauză şi a antecedentelor medicale cunoscute.
- Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii internării nevoluntare, are obligaţia de a informa imediat persoana respectivă și reprezentantul legal al acesteia cu privire la hotărârea de a o supune unui tratament psihiatric, precum şi cu privire la propunerea de a o supune internării nevoluntare.