Istoric spital

Istoric spital

User Rating: 3 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar InactiveStar Inactive
 

SPITALUL DE PSIHIATRIE ŞI PENTRU MĂSURI

DE SIGURANŢĂ  - ŞTEI

 

                                                   SCURT ISTORIC

 

              

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă - Ştei a luat fiinţă în anul 1966. Este anul în care s-a înfiinţat primul spital din orașul Dr. Petru Groza purtând numele de Spitalul de Neuro-psihiatrie.

           A intrat în funcţiune cu 225 paturi pentru bolnavi psihici cronici, fiind deservit de medici detaşaţi de la Spitalul de Psihiatrie Oradea, 11 cadre medii sanitare, 15 cadre auxiliare și 29 personal administrativ.

           În primele luni spitalul nu a avut niciun pacient internat, în această perioadă salariaţii au amenajat saloanele, sălile de mese, au confecţionat lenjerie şi s-au amenajat rezervoare pentru combustibil lichid. Primii bolnavi au sosit în noiembrie 1966.

          Odată cu primul lot de bolnavi a venit şi primul director detaşat de la Spitalul nr. 6 Oradea - dr. Giurgiu Octavian, urmat de dr.Cotreanțu Nicolae, dr. Varga Ladislau, dr. Spînu Costin, dr. Barta C., fiecare funcţionând câte 2-3 luni. Primul director stabil a fost dr. Pricop Ioan, care a preluat funcţia din 1 decembrie 1967 până în decembrie 1977, urmat de dr. Ardelean Horia până în martie1990, apoi de dr. Ghilea Carmen până în 20 februarie 2017, iar în prezent în funcția de manager este domnul jr. Luca Ciprian-Florin.

          În anul 1973 s-a schimbat denumirea spitalului din Spital de Neuro-psihiatrie în Spital de Psihiatrie şi s-a înfiinţat o secţie pentru dezalcoolizare cu 25 de paturi.

          În anul 1974 s-a schimbat profilul spitalului când au fost internaţi primii bolnavi psihici încadraţi în prvederile art. 114 CP.

          După 10 ani de funcţionare spitalul dispunea de  286 paturi, din  care 200 pentru bolnavi încadraţi în  prevederile art. 114CP, deservite de 5 medici, 46 cadre medii, 47 cadre auxiliare şi 41 personal TA.

          În anul 2002 se schimbă din nou denumirea unității în Spitalul de Psihiatrie si pentru Măsuri de Siguranță, funcționând cu un număr de 235 paturi, până în luna iulie anul 2017.

         Ca urmare a creșterii numărului de pacienți CP110 și a demersurilor făcute de conducerea spitalului, prin Ordinul MS nr.833 din 19.07.2017 este aprobată o nouă structură organizatorică prin care s-a suplimentat cu 40 numărul de paturi la secțiile Psihiatrie I și II 110CP, spitalul urmând să funcționeze cu un număr total de 275 de paturi.

        Pacienții internați în spital conform art. 110CP beneficiază de activități în cadrul atelierului de terapie ocupațională. Pe parcursul anului 2017 s-a dezvoltat baza de terapie ocupațională prin crearea de noi spații de desfășurare a activităților și diversificarea acestora: sport, zootehnie, grădinărit și horticultură, terapie spirituală, jocuri distractive.     

         Astfel a fost construit un teren de sport multifuncțional, au fost reabilitate clădirile de la gospodăria anexă, unde au fost aduse animale (donate de personal). A fost începută construcția unei biserici ortodoxe.

         A fost amenajat un parc în incinta spitalului, dotat cu băncuțe și foișoare, rondouri cu flori, iar în partea centrală a fost înălțată o cruce, formată din rădăcinile copacilor rupți în urma furtunii, ridicată spre slava lui Dumnezeu și mântuirea noastră.

        Tot în această perioadă au fost efectuate lucrări de reabilitare în secții, dotarea cu mobilier nou a cabinetelor medicale, a farmaciei, a oficiilor de distribuire a hranei, laboratorului, dotarea cu aparate moderne a blocului alimentar.

         Numărul de pacienți însă este în continuă creștere astfel în urma unor noi demersuri ale conducerii instituției, prin Ordinul 1020 din 24.08.2018 este aprobată o nouă structură organizatorică, care cuprinde trei secții Psihiatrie art. 110CP și un compartiment de internări nevoluntare, cu un număr total de 275 paturi, secția pentru acuți fiind suspendată.

       S-au făcut demersuri pentru construirea unei noi  aripi de spital pentru cazarea pacienților în cele mai bune condiții, la  standarde europene și pentru construirea unei clădiri de birouri administrative.

     

Please publish modules in offcanvas position.