Istoric spital

Istoric spital

Evaluare utilizator: 3 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

SPITALUL DE PSIHIATRIE ŞI PENTRU MĂSURI

DE SIGURANŢĂ  - ŞTEI

 

                                                   SCURT ISTORIC

 

              Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă - Ştei a luat fiinţă în anul 1966. Este anul în care s-a înfiinţat primul spital din orașul Dr. Petru Groza purtând numele de Spitalul de Neuro-psihiatrie.

             A intrat în funcţiune cu 225 paturi pentru bolnavi psihici cronici, fiind deservit de medici detaşaţi de la Spitalul de Psihiatrie Oradea, 11 cadre medii sanitare, 15 cadre auxiliare și 29 personal administrativ.

             În primele luni spitalul nu a avut niciun pacient internat, în această perioadă salariaţii au amenajat saloanele, sălile de mese, au confecţionat lenjerie şi s-au amenajat rezervoare pentru combustibil lichid. Primii bolnavi au sosit în noiembrie 1966.

            Odată cu primul lot de bolnavi a venit şi primul director detaşat de la Spitalul nr. 6 Oradea - dr. Giurgiu Octavian, urmat de dr.Cotreanţu Nicolae, dr. Varga Ladislau, dr. Spînu Costin, dr. Barta C., fiecare funcţionând câte 2-3 luni. Primul director stabil a fost dr. Pricop Ioan, care a preluat funcţia din 1 decembrie 1967 până în decembrie 1977, urmat de dr. Ardelean Horia până în martie1990, apoi de dr. Ghilea Carmen până în 20 februarie 2017, iar în prezent în funcția de manager este domnul jr. Luca Ciprian-Florin.

             În anul 1973 s-a schimbat denumirea spitalului din Spital de Neuro-psihiatrie în Spital de Psihiatrie şi s-a înfiinţat o secţie pentru dezalcoolizare cu 25 de paturi.

            În anul 1974 s-a schimbat profilul spitalului când au fost internaţi primii bolnavi psihici încadraţi în prvederile art. 114 CP.

            După 10 ani de funcţionare spitalul dispunea de  286 paturi, din  care 200 pentru bolnavi încadraţi în  prevederile art. 114CP, deservite de 5 medici, 46 cadre medii, 47 cadre auxiliare şi 41 personal TA.

         În anul 2002 se schimbă din nou denumirea unităţii în Spitalul de Psihiatrie si pentru Măsuri de Siguranţă, funcţionând cu un numar de 235 paturi, până în luna iulie anul 2017.

         Ca urmare a creșterii numărului de pacienți CP110 și a demersurilor făcute de conducerea spitalului, prin Ordinul MS nr.833 din 19.07.2017 este aprobată o nouă structură organizatorică prin care s-a suplimentat cu 40 numărul de paturi la secțiile Psihiatrie I și II 110CP, spitalul urmând să funcționeze cu un număr total de 275 de paturi.

Please publish modules in offcanvas position.