Istoric spital

Istoric spital

User Rating: 3 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar InactiveStar Inactive
 

SPITALUL DE PSIHIATRIE ŞI PENTRU MĂSURI

DE SIGURANŢĂ  - ŞTEI

 

                                                  SCURT ISTORIC

SPITALUL DE IERI ȘI AZI

1966 - 2023

 

,,ÎNGRIJIREA ȘI OCROTIREA BOLVAVULUI PSIHIC ESTE ÎNTODEAUNA OGLINDA FIDELĂ A CULTURII EPOCII RESPECTIVE,,

 

         Istoria Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță – Ștei de astăzi, începe în anul 1966. Este anul în care s-a înființat primul spital din orașul Dr. Petru Groza, județul Bihor, purtând numele de Spitalul de Neuro-psihiatrie. Unitatea este amplasata în zona de nord-est a orașului Ștei și are o structură pavilionară, compartimentată astfel încât să ofere un circuit corespunzător destinației. În curtea spitalului este amenajat un parc și alei cu multă vegetație care să ofere o atmosferă relaxantă pacienților. 

      Unitatea a intrat în funcțiune cu 225 paturi pentru bolnavii psihici cronici, fiind deservit de medici detașați de la Spitalul de Psihiatrie Oradea, 11 cadre medii sanitare, 15 cadre auxiliare și 29 personal administrativ. În primele luni spitalul nu a avut niciun pacient internat, perioadă în care personalul a amenajat saloanele, sălile de mese, au confecționat lenjerie și s-au amenajat rezervoarele pentru combustibilul lichid. 

       De fapt, adevărata istorie a Spitalului începe cu luna Noiembrie  a anului  1966, atunci când primii bolnavi sosesc în spital. Odată cu primul lot de bolnavi a venit și primul director detașat de la Spitalul nr. 6 Oradea - dr. Giurgiu Octavian, urmat de dr. Cotreantu Nicolae, dr. Varga Ladislau, dr. Spînu Costin, dr. Barta C., fiecare fiind detașat pentru 2-3 luni. Primul director numit pe funcție a fost dr. Pricop Ioan, care a preluat funcția din 1 decembrie 1967 până în decembrie 1977, urmat de dr. Ardelean Horia până în martie 1990, dr. Ghilea Carmen până în 20 februarie 2017, jr. Luca Ciprian-Florin până în decembrie 2020, dr. Carmen Ghilea până în 2021,  ec. Jolța Nicolae pentru o perioadă de 3 luni,  iar în prezent la conducerea Spitalului se află domnul Ec. Horia Miara. 

        Zi de zi, an de an, oameni vechi și oameni noi, au continuat să desăvârșească aspectul spitalului, sa-l transforme într-un cămin cald pentru cei care nu l-au avut niciodată s-au l-au pierdut, prin gesturi simple, vorbe bune îndepărtează dorul de cei de acasă, neliniștea resimțită în fața bolii sau prin aceiași mângâiere, dau curaj și încredere celui care nu le mai are.

          În anul 1973 s-a schimbat denumirea spitalului din Spital de Neuro-psihiatrie în Spital de Psihiatrie și s-a înființat o secție pentru dezalcoolizare cu 25 de paturi.

          În anul 1974 s-a schimbat profilul spitalului când au fost internați primii bolnavi psihici încadrați în prevederile art. 114 CP.

          După 10 ani de funcționare, Spitalul dispunea de  286 paturi, din  care 200 pentru bolnavi încadrați în  prevederile art. 114CP, deservite de 5 medici, 46 cadre medii, 47 cadre auxiliare şi 41 personal TA.

          În anul 2002 se schimbă din nou denumirea unității în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei funcționând cu un număr de 235 paturi, până în luna iulie anul 2017.

         Ca urmare a creșterii numărului de pacienți CP110 și a demersurilor făcute de conducerea spitalului, prin Ordinul MS nr. 833 din 19.07.2017, este aprobată o nouă structură organizatorică prin care s-a suplimentat cu 40 numărul de paturi la secțiile Psihiatrie I și II 110CP, Spitalul urmând să funcționeze cu un număr total de 275 de paturi.

         Toți acești ani, au multe trăsături comune, cea mai importantă fiind dragostea și grija cu care de-a lungul anilor cadrele sanitare s-au aplecat deasupra patului bolnavului.

        Pacienții internați în Spital conform art. 110CP beneficiază de activități în cadrul atelierului de terapie ocupațională. Pe parcursul anului 2017 s-a dezvoltat baza de terapie ocupațională prin crearea de noi spații de desfășurare a activităților și diversificarea acestora: sport, zootehnie, grădinărit și horticultură, terapie spirituală, jocuri distractive.     

           A fost amenajat un parc în incinta spitalului, dotat cu bănci și foișoare, rondouri cu flori, iar în partea centrală a fost înălțată o cruce, formată din rădăcinile copacilor rupți în urma furtunilor.

        Tot în această perioadă au fost efectuate lucrări de reabilitare în secții, dotarea cu mobilier nou a cabinetelor medicale, a farmaciei, a oficiilor de distribuire a hranei, laboratorului, dotarea cu aparate moderne a blocului alimentar.

      Capacitatea inițială de spitalizare a crescut an de an, astfel că în prezent structura organizatorică a spitalului cuprinde 312 paturi, arondate celor trei secții de psihiatrie pentru pacienții pe articolul 110 Cod Penal (292 de paturi) și compartimentului psihiatric de internări nevoluntare (20 de paturi).

 

       Datorită orientării spre dezvoltare continuă a actualei conduceri, ec. Horia Miara pentru aplicarea strategiei de dezvoltare a spitalului de suplimentare cu patruiri pentru pacientii spitlului, începând cu data de 03 februarie 2023, spitalul va beneficia de finanțare prin PNRR – Componenta 12 - Sănătate, I.1.3. Unități de Asistență medicală ambulatorie  de constructia unor cladiri noi prin proiectul depus cu titlul ”REABILITAREA, MODERNIZAREA, EXTINDEREA ȘI DOTAREA AMBULATORIULUI SPITALULUI DE PSIHIATRIE ȘI PENTRU MĂSURI DE SIGURANȚĂ ȘTEI, JUDETUL BIHOR”. Prin acest obiectiv, spitalul va dezvolta și diversifica serviciile medicale din ambulatoriu, unde va funcționa un laborator modern de radiologie și imagistică medicală prevăzut cu un aparat de radiologie performant și cu un computer tomograf, atât de necesar în specialitatea psihiatrie. Tot aici vor fi amenajate un laborator de analize medicale, un cabinet de stomatologie, precum și cabinete pe specialități conexe psihiatriei – psihologie, medicină internă, neurologie, fiziokinetoterapie. Toate aceste laboratoare și cabinete vor ușura munca personalului medical și va genera economii prin diminuarea cheltuielilor cu transportul pacienților spre spitalele care oferă astfel de servicii, valoarea proiectului fiind de 15 milioane de lei, jumătate din aceasta sumă urmând să fie alocată achiziției de echipamente și dotări.

        Prin acest proiect spațiile din spital care se vor elibera ca urmare a relocării cabinetelor și compartimentelor în noile clădiri se vor igieniza și transforma in saloane pentru pacienți (aproximativ 30 de paturi), astfel se va putea suplimenta numărul paturilor din structura organizatorică a spitalului astfel incat să se apropie de numărul pacienților internați în momentul actual .

 

OMULE- îmbracă un halat alb și vin-o cu noi prin culoarele luminoase ale secțiilor ce zâmbesc în citate și flori, prin saloanele în care totul strălucește. O să cunoști oameni simpli și modești, anonimi, purtători de embleme albastre, de toate vârstele și de toate profesiile, care s-au angajat cu dragoste în efortul comun pentru a contribuii la construcția spitalului, pentru a planta în jurul lui flori și arbori și pentru a alina suferința semenilor lor.

 

Serviciile oferite pacienților  în ambulatoriu

 

                    Consultații de specialitate – psihiatrie

·       Stabilire diagnostic și plan terapeutic

·       control periodic

·       pentru fișa de angajare

·       pentru fișa conducător auto

·       pentru fișa pentru aviz port-armă

·       pentru fișa liberă practică

 

Serviciile oferite pacienților în spital

 

·       Consultații și îngrijre de specialitate

·       consultații stomatologice de urgență

·       psihoterapie individuală și de grup

·       terapie ocupațională

·       consiliere relgioasă confesională

·       examene de laborator – analize medicale

·       servicii de consultanță juridică

·       servicii sociale

 

 

     

Please publish modules in offcanvas position.